Lubię racuchy z jabłkami na drożdżowym cieście, są mięciutkie i puszyste, a smakują mm mm fajowo - jak to mówi moja córka :) A dzisiaj wpadłam na pomysł, a może by tak je zrobić z rabarbarem? Powiem wam, że wyszły super! Musicie spróbować!
SKŁADNIKI
1,5 - 2 szklanki mąki
4 łyżeczki cukru
25 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 - 2 łodygi rabarbaru
olej lub oliwa do smażenia
olej lub oliwa do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i odrobiną mleka. Mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy rozrobione drożdże, zagarniając troszkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
Jak drożdże podrosną i lekko opadną dodajemy pozostały cukier i ciepłe mleko.
Mieszamy na gładką masę i dodajemy rabarbar, ponownie mieszamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Smażymy na rozgrzanym oleju. Racuchy posypujemy cukrem pudrem.
Mieszamy na gładką masę i dodajemy rabarbar, ponownie mieszamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Smażymy na rozgrzanym oleju. Racuchy posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz