Niedziela - dzień kiedy możemy zjeść rodzinny obiad nie spiesząc się nigdzie. A ja mam za to więcej czasu na przygotowanie czegoś wyjątkowego. Na dzisiaj przygotowałam polędwiczki wieprzowe w sosie jabłkowo-ziołowym. Przepis z Kulinarnych Inspiracji Kamisa.
SKŁADNIKI
1 szt./ok.500g polędwiczki wieprzowej
1 łyżka oleju
1 duża cebula czerwona
200-300 g pieczarek
1 duże jabłko
180 ml soku jabłkowego lub białego wina
200 ml śmietanki UHT 30%
2 łyżki mąki
przyprawy
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka szałwi
2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ósemki, a ósemki jeszcze na pół. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w większe kawałki.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz, czerwoną paprykę, mieszamy. Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy pod skosem na kawałki o grubości 1 cm. Lekko rozbijamy i obtaczamy w mące z przyprawami. Na rozgrzanym oleju smażymy polędwiczki z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz.
Na tłuszcz po mięsie wrzucamy cebulę, jabłko i pieczarki. Smażymy do zbrązowienia warzyw. Następnie dodajemy sok jabłkowy lub wino, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn, szałwię, tymianek oraz śmietankę i delikatnie mieszamy. Polędwiczki ponownie wrzucamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy przez 10 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
Polędwiczki jedliśmy z opiekanymi ziemniaki i buraczkami na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz