Dzisiaj zagościła u nas kuchnia węgierska. Na obiad zrobiłam gulasz węgierski czyli Pörkölt, który bardzo posmakował nam w jednej z restauracji, kiedy byliśmy w Budapeszcie w ostatnie wakacje. Postanowiłam zrobić taki gulasz wg przepisu Palce Lizać GW i przypomnieć sobie smak węgierskiego gulaszu. Gulasz jest gęsty i aromatyczny. Dowiedziałam się, że prawdziwy tradycyjny gulasz węgierski robi się bez liści laurowych i ziela angielskiego. Super smakuje z samym chlebem, ale ja podałam go z zapiekanymi ziemniaczkami, a w Budapeszcie jadłam z kluskami jajecznymi i mizerią na słodko - pychotka. Smacznego!
SKŁADNIKI
300 g
wołowiny
200 g
wieprzowiny (dałam 1 polędwiczkę wieprzową)
2 łyżki
smalcu
2 średnie
cebule
2 szklanki
wody
2 łyżki
słodkiej papryki
1/2 łyżki
majeranku
2 ząbki
czosnku
2 papryki
– czerwona i zielona
1 puszka
pomidorów
1 – 2
łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
Sól,
świeżo zmielony pieprz
JAK TO ZROBIĆ
Mięso
kroimy w małą kostkę, cebulę w półplasterki. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę
smalcu i wrzucamy mięso. Podsmażamy przez 2-3 minuty, następnie wyjmujemy je i
dodajemy kolejną łyżkę smalcu oraz cebulę. Podsmażamy ją na złoty kolor. Garnek
zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia.
Następnie
dodajemy słodką paprykę w proszku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy
szklankę wody i mieszamy. Ponownie stawiamy garnek na ogniu, dodajemy mięso,
przykrywamy i dusimy na małym ogniu 1-1,5 godziny, aż mięso zmięknie. W połowie
czasu duszenia dodajemy drugą szklankę wody.
Kiedy
mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy, aż
papryka lekko zmięknie. Na koniec dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Moje rady
Aby gotować takie potrawy jak Węgrzy, należy nauczyć się, w jaki sposób dodawać paprykę w proszku. Nie należy więc dodawać jej na skwierczący tłuszcz lub do gotującego się sosu. W papryce bowiem znajduje się cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypaleniu i nadaje potrawie gorzkawy posmak. By tego uniknąć, Węgrzy zawsze przed podaniem papryki do potrawy zestawiają patelnię z ognia i pozwalają zawartości lekko przestygnąć, dopiero wtedy dodają paprykę, mieszają, ponownie stawiają na ogniu i powoli doprowadzają potrawę do wrzenia.
Moje rady
Aby gotować takie potrawy jak Węgrzy, należy nauczyć się, w jaki sposób dodawać paprykę w proszku. Nie należy więc dodawać jej na skwierczący tłuszcz lub do gotującego się sosu. W papryce bowiem znajduje się cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypaleniu i nadaje potrawie gorzkawy posmak. By tego uniknąć, Węgrzy zawsze przed podaniem papryki do potrawy zestawiają patelnię z ognia i pozwalają zawartości lekko przestygnąć, dopiero wtedy dodają paprykę, mieszają, ponownie stawiają na ogniu i powoli doprowadzają potrawę do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz