Ogórki małosolne, kto ich nie lubi? Świetnie smakują same jako przekąska, na kanapce i do obiadu. A niektórzy robią też z nich zupę, hmmm trzeba spróbować :)
SKŁADNIKI
kilka sztuk ogórków gruntowych
1 pęczek koperku
6 ząbków czosnku (w łupinach) może być bez czosnku
chrzan: 2-3 liście i kawałek korzenia
1 łyżka soli
1,5 litra wody
JAK TO ZROBIĆ
Ogórki wrzucamy do miski z zimną wodą, aby dobrze się umyły :) potem płuczemy je pod bieżącą wodą, aby nie było ziemi.
Na dnie słoika układamy liście chrzanu, koperek i ząbki czosnku.
Jeżeli chcemy, żeby po 24 godzinach ogórki były już zjadliwe :) to obcinamy końce i wzdłuż je lekko nacinamy.
Ogórki układamy pionowo, jeden obok drugiego, dość ściśle, pomiędzy którymi umieszczamy czosnek oraz pocięty w paski chrzan i ewentualnie liść chrzanu. Na wierzch kładziemy dużo koperku.
W trakcie układania ogórków robimy zalewę. Gotujemy wodę z solą. Cały słój zalewamy wrzącą solanką, lekko zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce minimum na dobę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz