niedziela, 23 czerwca 2013

Tuningowa wuzetka z truskawkami

Dzisiaj Dzień Taty. Specjalnie na tą okoliczność - specjalne ciastko, które razem z dziećmi zrobiłam - tuningowa wuzetka z truskawkami.

Oczywiście Tacie moich dzieci, mojemu Tacie oraz Wszystkim Tatom na świecie życzę wszystkiego najlepszego!


SKŁADNIKI
nadzienie:
150 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połówki cytryny (wg mnie nie musi być)
400 g truskawek

ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
6 łyżek zimnej wody
1 i 1/3 szklanki cukru

JAK TO ZROBIĆ
Zaczynamy od nadzienia. Śmietankę lekko ubijamy. Dodajemy partiami serek mascarpone i cukier, miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy sok z cytryny (można pominąć). Mieszamy i ostawiamy do lodówki.

Truskawki myjemy, kroimy w kostkę.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę (wym. 30 x 35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli. Na średnich obrotach miksujemy jajka, dodajemy po trochu zimnej wody, a potem stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty i wsypujemy suche składniki. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 15 minut - na środkowej półce piekarnika, do suchego patyczka. Studzimy.

Ciasto jest grubości ok. 1 cm, kroimy go na pół i mamy dwa ciasta o wymiarach 30 x 17,5cm. Na jeden z nich wykładamy połowę kremu i posypujemy równomiernie truskawkami, następnie przykrywamy to drugą połową ciasta, znów smarujemy kremem i posypujemy truskawkami. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. 

Tuningową wuzetkę podajemy posypaną cukrem pudrem i wiórkami czekolady. 


Moje rady
Biszkopt czekoladowy można upiec na mniejszej blaszce, ale wtedy trzeba ciastko przeciąć po grubości, bo urośnie większe niż 1 cm. Pieczemy wtedy nieco dłużej.



Truskawkowy zawrót głowy 2013Desery z Kremówką
Przysmaki dla taty 3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz