poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pierniczki świąteczne


W tym roku zagniotłam 3 porcje ciasta (3 kg mąki...), poleżało dwa tygodnie i zaczęło się pieczenie... Z jednej porcji upiekłam elementy na szopkę oraz bardzo dużo pierniczków, które ze smakiem zjadły moje dzieci :) Z dwóch następnych porcji kolejne pierniczki: bałwanki, choinki, dzwonki, dzwoneczki, aniołki, gwiazdki, renifery. Pierniczki udekorowałam lukrem plastycznym, ozdabiałam też perełkami cukrowymi, pisakami czy też posypkami. Dekorowanie zajmuje dużo czasu, ale warto, bo pierniczki super wyglądają, a dzieci mają frajdę przy ozdabianiu. Wyszło ich bardzo dużo... Pieczenie zajęło 6 godzin, a ozdabianie... kto zgadnie? Podpowiem, że więcej czasu niż pieczenie... Smacznego!



składniki
250 g cukru
250 g miodu
300 g masła
800 g - 900 g mąki
100 ml kawy (4 łyżeczki kawy na 100 ml wody)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika/korzennej ok. 5-6 łyżeczek

jak to zrobić
Kawę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, studzimy.

Cukier, masło, miód rozpuszczamy na bardzo małym ogniu. Trzeba uważać, żeby masło się nie zważyło.

Dodajemy ciepłą nie gorącą kawę. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej.

Mąkę (na początku 800 g), sodę i przyprawę przesiewamy przez sito. Następnie po łyżce dodajemy suche składniki do wystudzonego płynu. Miksujemy... 

Gdy będzie już dość gęste, a mikser nie będzie dawał rady, to przerzucamy na stolnicę i zagniatamy na gładką elastyczną masę. Dosypujemy mąkę jeżeli trzeba. Nie więcej niż 900 g. 

Przekładamy do pojemnika, przykrywamy ściereczką. Przechowujemy w lodówce do 6 - 8 tygodni. Po min. 24 godzinach możemy już piec.

po 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 tygodniach....
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Nożem wycinamy kawałek ciasta i ugniatamy go w rękach. Pod wpływem ciepła zacznie powoli nabierać elastycznej konsystencji. 
Podsypujemy mąkę i wałkujemy na placki o grubości ok. 0,3 - 0,5 cm.

Wycinamy foremki. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem (u mnie oliwa).

Pieczemy w temperaturze 170-180*C przez 5-6 minut - temperatura i czas należy od stopnia wypieczenia. U mnie była temperatura 170*C, nagrzanie góra-dół przez 5 minut.

Upieczone pierniczki trzymamy w suchym zamkniętym pojemniku.


do ozdabiania pierniczków
lukier plastyczny
pisaki cukrowe
pisaki żelowe
lukier w tubie
posypka
małe beziki
perełki cukrowe
konfetti cukrowe
lukier własnej roboty
polewa czekoladowa
spray do ciastek

Smacznego!











Wspomnienie z roku 2010 z pierniczkami witrażowymi :)




Biorę udział w akcjach kulinarnych: