piątek, 25 kwietnia 2014

Rafaello czyli ciasto kokosowe

Szybkie, słodkie i bardzo delikatne ciasto. Kto nie jadł niech spróbuje :) Smacznego!





SKŁADNIKI
1 litr mleka
1 szklanka cukru 
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1 kostka (250 g) margaryny lub masła
2 duże paczki krakersów lajkonik
150 g wiórka kokosowe
płatki migdałowe


JAK TO ZROBIĆ
3/4 litra mleka zagotowujemy. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy na gotujące mleko. Zmniejszamy gaz i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki i nie przypalił się budyń.

Studzimy w temperaturze pokojowej, nie mieszamy!

Margarynę lub masło ubijamy na puch. Po łyżce dodajemy wystudzony budyń, miksujemy do jednolitej masy. Na koniec dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy.

Blaszkę wykładamy krakersami i smarujemy 1/3 ilością masy budyniowej. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Na wierzchu ma być masa budyniowa, którą posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. 

Chłodzimy. Najlepsze jest na drugi dzień. 

Smacznego!