czwartek, 10 lipca 2014

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami... Zapraszam po przepis :)





SKŁADNIKI
0,5 kg mąki
100 g masła
ok. 1-1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
jagody
śmietana
cukier

JAK TO ZROBIĆ
Mąkę przesiewamy do miski, masło kroimy w kostkę. Wszystko dokładnie zagniatamy z wodą. Wodę dodajemy stopniowo, aby ciasto nie może być rzadkie, ani twarde, lecz gładkie i sprężyste. Zagniatamy ok. 10 minut.

Odrywamy część ciasta, rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka. Nakładamy jagody, sklejamy (w maszynie lub ręcznie).

Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3-5 minut (jak wypłyną na górę, muszą chwilę się pogotować). Odcedzamy. Podajemy ciepłe ze śmietaną i cukrem.

Rewelacja :) Smacznego!!!









Biorę udział w akcji kulinarnej


Jagodowe lato Słodkie jagodowe lato