poniedziałek, 16 czerwca 2014

Tort czekoladowy z musem owocowym

Tort czekoladowy z musem owocowym :) Czekolada + truskawki = deser w sam raz na upalne popołudnie :) 
Smacznego!




SKŁADNIKI 

na biszkopt czekoladowy:
4 jajka
100 g cukru
100 g mąki pszennej tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

na mus owocowy:
500 g truskawek, u mnie miks z porzeczek i malin
sok z połowy cytryny
1/3 szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny w proszku
300 ml śmietanki 36% - dobrze schłodzona
2 szt. śmietan fix

na polewę czekoladową:
100 ml śmietany kremówki 36%
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady - u mnie czekolada mleczna z całymi orzechami

dodatkowo - biszkopty okrągłe lub podłużne


JAK TO ZROBIĆ

Biszkopt Czekoladowy
Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po łyżce dodajemy cukier, ubijamy na lśniącą pianę. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy przesiane suche składniki oraz starką czekoladę. Mieszamy delikatnie, aby piana nie opadła.

Płaską formę o wymiarach 28x40 cm wykładamy papierem do pieczenia na którą wylewamy masę biszkoptową, wyrównujemy.

Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 180*C. Ciasto studzimy i odrywamy papier do pieczenia.

Przygotowujemy okrągłą formę - u mnie durszlak o średnicy 20-22 cm i wysokości 10 cm. Wykładamy folią aluminiową. 

Ciasto czekoladowe kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy nimi dokładnie, jeden koło drugiego dość ściśle formę. Ciasto nie może wystawać powyżej formy, dlatego je przycinamy.




Mus Owocowy
Do garnka wkładamy truskawki/porzeczki i maliny, sok z cytryny oraz cukier. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia cukru, mieszamy, miksujemy na gładką masę.

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, mieszamy aż do rozpuszczenia (możemy dolać odrobinę gorącej wody lub podgrzać w kąpieli wodnej lub podgrzać w mikrofalówce). Nie może być grudek tylko jednolita masa. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do ciepłego puree, mieszamy, miksujemy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę ze śmietan fixem. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce wystudzoną masę owocową, dokładnie i delikatnie mieszamy. Gotowy mus owocowy przelewamy do formy wyłożonej biszkoptem czekoladowym. Na wierzch wykładamy biszkopty jak na zdjęciu lub pozostałości po biszkopcie czekoladowym (u mnie niestety, ale został skonsumowany przez dzieci, więc musiałam się zadowolić białymi ze sklepu). Przykrywamy folią, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Polewa czekoladowa
Podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę (u mnie mleczna z całymi orzechami), mieszamy do otrzymania gładkiego jednolitego sosu.

Schłodzoną bombę czekoladową wykładamy na paterę. Zdejmujemy folię. Polewamy już lekko gęstą polewą czekoladową. 

Smacznego!






Przepis znalazłam na blogu klik


Biorę udział w akcji kulinarnej


Lato w pełni!