poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Pierś kurczaka w prażonej cebulce i borowikach

Szybki obiad na bazie zup z torebki. Byłam zaskoczona efektem i smakiem takiego obiadu. Warto spróbować. Smacznego!
 
 
SKŁADNIKI
1 op. zupy borowikowej Knorr
1 op. zupy cebulowej francuskiej z prażoną cebulką Knorr
2 piersi kurczaka
1 por
2 małe op. sera mozzarella
150 g – 200 g sera żółtego
1 duża śmietana 18%
 
JAK TO ZROBIĆ
Piersi myjemy, osuszamy i kroimy. Zupy mieszamy ze sobą i obtaczamy w nich piersi. Smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano. W tym czasie myjemy i kroimy pora na dość duże kawałki i wykładamy nim naczynie żaroodporne. Usmażone piersi układamy na porze, następnie pokrojony w plastry ser mozzarella, potem kolejna warstwa kurczaka i mozzarelli. Na koniec ścieramy ser żółty i zalewamy wszystko rozbełtaną śmietaną. Przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. na 30minut.
 
 
 
Moje rady
Oryginalny przepis jest na samej zupie cebulowej, niestety dla mnie było za słone. Wcześniej zrobiłam same cebulowe i było dość słone. Tym razem zrobiłam mieszankę cebulowej z borowikową i wyszło bardzo dobre. Do tego zrobiłam sałatkę z kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki i cebulki z majonezem. Bardzo dobrze się komponowało.