wtorek, 6 sierpnia 2013

Pikantna wołowina w czerwonym winie

Wspomnienie po Budapeszcie...
 

SKŁADNIKI
na 4 porcje
500 g-700 g wołowiny
2 cebule
1 papryka
2 marchewki
500 ml bulionu wołowego
250 ml czerwonego wina
2 ząbki czosnku

przyprawy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mąki
chilli
sól
pieprz 

JAK TO ZROBIĆ
Mięso kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy na oleju, przekładamy do garnka. Cebule kroimy w pół krążki, smażymy, aż się zarumieni. Usmażoną cebulę przekładamy do garnka z mięsem, podlewamy bulionem i winem. Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, słodką paprykę i czosnek. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w paski paprykę, imbir i tymianek. Mąkę mieszamy z 60 ml zimnej wody, dodajemy do mięsa z warzywami i zagotowujemy. Na koniec dosmaczamy solą, pieprzem i chili.