sobota, 27 lipca 2013

Rurki z mięsem

Rurki z mięsem dość często goszczą na moim stole. Dzieci je bardzo lubią, my także :) Makaron pasuje na obiad, jak i kolację. Smacznego!

  
SKŁADNIKI
1 op. makaronu cannelloni Lubelli
700 g mięsa mielonego łopatki lub szynki
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
mały koncentrat pomidorowy (4-6 łyżeczek)
300-400 g sera żółtego
1 jajko
oregano
bazylia
sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra

JAK TO ZROBIĆ
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę, połowę tego szklimy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy oregano, bazylią, cukrem, solą, pieprzem do smaku. Dodajemy mały koncentrat pomidorowy (ok. 4-6 łyżeczek) gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Sos nie może być za gęsty wg uznania dodajemy wodę. Na koniec już po ściągnięciu z ognia dodajemy paprykę słodką i ostrą.

W drugim garnku szklimy pozostałą cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone i smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po ostudzeniu dodajemy surowe jajko i połowę startego żółtego sera.

Farszem napełniamy rurki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i zalewamy sosem pomidorowym. Rurki nie powinny być zbyt ciasno ułożone w formie, ponieważ podczas zapiekania rosną i potem ciężko je wyciągnąć. Sos pomidorowy powinien zalać dokładnie cały makaron, bo wtedy jest gwarancja, że rurki będą miękkie.

Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut (bez przykrycia). Po tym czasie posypujemy drugą połową żółtego sera i pieczemy przez kolejne 15 minut.