środa, 10 lipca 2013

Bezy czy beziki? Słodki smakołyk dla dzieci i dorosłych

Coś co dzieci i dorośli lubią najbardziej, a poniektórzy uwielbiają jak np. ja i mój Wiktorek :) Po upieczeniu, przez kilka dni trzymam bezy w piekarniku, aby były chrupiące i nie nabrały wilgoci.

 

SKŁADNIKI
5 białek
15 czubatych łyżek cukru (po 3 łyżki cukru na 1 białko)
sól 

JAK TO ZROBIĆ
Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce cukru do uzyskania jednolitej błyszczącej masy ok.10 minut. Nagrzewamy piekarnik na 100 stopni. W tym czasie nakładamy bezy blisko siebie za pomocą rękawa cukierniczego lub za pomocą dwóch małych łyżeczek (nabieramy na jedną łyżeczkę masę a drugą ściągamy) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 100 stopni, góra-dół. Po godzinie sprawdzamy czy są w miarę suche, jeśli tak to wyłączamy piekarnik i czekamy aż całkowicie się wysuszą.
Smacznego!
 
przed pieczeniem

po upieczeniu