sobota, 20 lipca 2013

Brioszki z nutellą

Z braku czasu i drożdży wypróbowałam gotowe ciasto drożdżowe pudliszki. Oczywiście nie jest to samo co własnej roboty ciasto, ale za to można szybko zrobić mini drożdżówki (moja wersja z drożdżami), niestety mało ich wychodzi, bo przy apetycie moich dzieci zniknęły w 15 minut :)

 

SKŁADNIKI
1 opkowanie ciasta drożdżowego pudliszki
6-8 łyżek nutelli

JAK TO ZROBIĆ
Gotowe schłodzone ciasto drożdżowe „pudliszki” rozwijamy i smarujemy nutellą, zostawiając po 1,5 cm z długich boków. Zawijamy ciasto w roladę i kroimy w poprzek na kawałki szerokie na 2-2,5 cm. Układamy przecięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 4-5cm. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy na środkowym poziomie ok. 15-20min na rumiano.


W przepisie na opakowaniu były brioszki makowe. Z braku maku zrobiłam z nutellą za którą przepadają moje dzieci. Brioszki wyszły pyszne i zniknęły w momencie.