niedziela, 16 lutego 2014

Faworki - kruche i delikatne

Tłusty Czwartek tuż tuż, bo 27 lutego. W tym dniu większość osób zajada się pączkami, zapominając o faworkach. Ja bardzo lubię faworki, bo są kruche, delikatne i lekko słodkie. Mogłabym je jeść i jeść, więc szybko znikają z talerza. Zawsze zastanawiałam się skąd faworki mają bąbelki? Okazuje się, że po wyrobieniu ciasta, na sam koniec należy ciasto bić wałkiem przez ok. 15 minut. Trzeba też pamiętać o spirytusie w cieście, który nie pozwala wchłonąć tłuszczu w ciasto, przez co faworki są kruche, a nie tłuste. Zapraszam do przetestowania przepisu. Smacznego!






SKŁADNIKI
250 g mąki pszennej
1 jajko
1-2 żółtka
120 g śmietany 18%
20 g cukru pudru
1 łyżeczka octu
2 łyżki spirytusu

500 g smalcu do smażenia
100 g cukru pudru do posypania


JAK TO ZROBIĆ
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy jajko, żółtko/a, ocet, spirytus i śmietanę i wyrabiamy ciasto. Następnie bijemy ciasto wałkiem, składamy, bijemy, składamy, bijemy... i tak przez 15 minut aż powstaną pęcherzyki powietrza.

Ciasto wałkujemy na bardzo cienkie placki. Placki kroimy radełkiem/nożem w paski szerokości 2-3 cm, długości 15 cm. Po środku wzdłuż dłuższego boku robimy dziurkę długości 1-2 cm. Jeden koniec paska wkładamy w dziurkę czyli przewijamy. 

W płaskim rondelku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz z łyżką spirytusu. Na niewielkim ogniu smażymy faworki z obu stron na jasnozłoty kolor. Przewracamy widelcami.

Po usmażeniu faworków. Przekładamy je na talerz wyłożony bibułą lub serwetkami papierowymi, aby obciekły z tłuszczu. Faworki układamy warstwami i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)











Biorę udział w akcjach kulinarnych




Tłusty czwartek 2014Bardzo Tłusty Czwartek 2014Karnawałowe smażenie