wtorek, 11 lutego 2014

Sałatka z cukinią, suszonymi pomidorami, fasolką szparagową i serem feta

Oto moja ulubiona sałatka. Cukinia, suszone pomidory, fasolka szparagowa mm mm pychotka. Od razu przypominają mi się ciepłe, słoneczne i długie dni. Dobrze, że już bliżej niż dalej do lata :) Smacznego!




SKŁADNIKI
1 średnia cukinia
5 suszonych pomidorów z zalewy
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju z zalewy z pomidorów
garść pomidorków cherry lub koktajlowych
300 g fasolki szparagowej może być mrożona
1 mała czerwona cebula
oliwa do polania
bazylia oregano lub przyprawa włoska
garść uprażonych pestek z dyni
kilka listków świeżej bazylii
ser feta


JAK TO ZROBIĆ
Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a potem w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów i podsmażamy cukinię, przyprawiamy przyprawą włoską lub oregano i bazylią. Chwilę podsmażamy, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, studzimy.

Fasolkę gotujemy, studzimy.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

Pomidorki kroimy na pół lub w ćwiartki.

Listki bazylii kroimy w paseczki.

Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.

Ser feta kroimy w drobną kostkę.

Do dużej miski wrzucamy cukinię, fasolkę, pestki z dyni, pomidorki cebulę i świeżą bazylię. Na koniec dodajemy drobno pokrojony ser feta. Wszystko polewamy oliwą i posypujemy przyprawami.





Smacznego :)