Cynamonowe rogaliki do herbaty i kawy :) Smacznego!
SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
100 g masła
0,5 szklanki cukier
cukier waniliowy
cukier waniliowy
50 g drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko
cynamon, cukier
cynamon, cukier
JAK TO ZROBIĆ
Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, w środku robimy dołek, wlewamy do niego rozrobione drożdże. Delikatnie zagarniamy mąkę do rozczynu aż powstanie gęsta śmietana.
Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże podrosną, a później opadną. W tym czasie podgrzewamy mleko z masłem i cukrem UWAGA! Bardzo mały gaz, nie możemy przegrzać!
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, w środku robimy dołek, wlewamy do niego rozrobione drożdże. Delikatnie zagarniamy mąkę do rozczynu aż powstanie gęsta śmietana.
Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże podrosną, a później opadną. W tym czasie podgrzewamy mleko z masłem i cukrem UWAGA! Bardzo mały gaz, nie możemy przegrzać!
Gdy drożdże opadną wlewamy rozpuszczone masło i cukier do miski z mąką i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki, aż będzie jednolite i lśniące. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ostawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 30-45 minut.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na cztery/pięć części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki w kształcie koła.
Cukier mieszamy z cynamonem - ilości "na oko" :) Placki smarujemy mlekiem, posypujemy miksturą cynamonowo-cukrową, kroimy na ósemki, zawijamy. Układamy a blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy jeszcze na 10 minut do podrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 170*C.
Jajko rozbełtujemy, smarujemy pędzelkiem po rogalikach, posypujemy miksturą cynamonowo-cukrową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170*C na 15-20 minut. Pieczemy na złoty kolor.
Smacznego!
Jak ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na cztery/pięć części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki w kształcie koła.
Cukier mieszamy z cynamonem - ilości "na oko" :) Placki smarujemy mlekiem, posypujemy miksturą cynamonowo-cukrową, kroimy na ósemki, zawijamy. Układamy a blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy jeszcze na 10 minut do podrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 170*C.
Jajko rozbełtujemy, smarujemy pędzelkiem po rogalikach, posypujemy miksturą cynamonowo-cukrową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170*C na 15-20 minut. Pieczemy na złoty kolor.
Smacznego!
Biorę udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz