piątek, 21 lutego 2014

Cynamonowe rogaliki

Cynamonowe rogaliki do herbaty i kawy :) Smacznego!



SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
100 g masła
 0,5 szklanki cukier
cukier waniliowy
50 g drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko

cynamon, cukier
  
JAK TO ZROBIĆ
Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, w środku robimy dołek, wlewamy do niego rozrobione drożdże. Delikatnie zagarniamy mąkę do rozczynu aż powstanie gęsta śmietana.

Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże podrosną, a później opadną. W tym czasie podgrzewamy mleko z masłem i cukrem UWAGA! Bardzo mały gaz, nie możemy przegrzać!

Gdy drożdże opadną wlewamy rozpuszczone masło i cukier do miski z mąką i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki, aż będzie jednolite i lśniące. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ostawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 30-45 minut.

Jak ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na cztery/pięć części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki w kształcie koła.

Cukier mieszamy z cynamonem - ilości "na oko" :) Placki smarujemy mlekiem, posypujemy miksturą cynamonowo-cukrową, kroimy na ósemki, zawijamy. Układamy a blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

 Odstawiamy jeszcze na 10 minut do podrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 170*C.

Jajko rozbełtujemy, smarujemy pędzelkiem po rogalikach, posypujemy miksturą cynamonowo-cukrową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170*C na 15-20 minut. Pieczemy na złoty kolor.

Smacznego!










Biorę udział w akcji:

Rogale i rogaliki