5 białek
15 czubatych łyżek cukru (po 3 łyżki cukru na 1 białko)
sól
2 łyżeczki kakao (ilość wg uznania)
sok z połowy cytryny
JAK TO ZROBIĆ
2 łyżeczki kakao (ilość wg uznania)
sok z połowy cytryny
JAK TO ZROBIĆ
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce cukru do uzyskania jednolitej błyszczącej masy. Miksujemy ok. 10 minut.
Przesiewamy kakao, wlewamy sok z cytryny (bez pestek). Mieszamy kilka razy łyżką, tak żeby powstały smugi z kakao (zdjęcie powyżej), a nie jednolita kakaowa masa.
Piekarnik nagrzewamy do 100*C. W tym czasie nakładamy bezy blisko siebie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego lub nakładamy za pomocą dwóch małych łyżeczek tzn. nabieramy na jedną łyżeczkę masę bezową, a drugą ściągamy.
Suszymy ok. 1,5 - 2 godzin w temperaturze 100*C, góra-dół. Drzwiczki muszą być lekko uchylone. Zawsze wkładam w drzwiczki drewnianą łyżkę i tak suszę bezy, żeby się "nie spociły". Jeżeli bezy będą już suche to wyłączamy, zamykamy piekarnik i czekamy do całkowitego wysuszenia.
Smacznego!
Przesiewamy kakao, wlewamy sok z cytryny (bez pestek). Mieszamy kilka razy łyżką, tak żeby powstały smugi z kakao (zdjęcie powyżej), a nie jednolita kakaowa masa.
Piekarnik nagrzewamy do 100*C. W tym czasie nakładamy bezy blisko siebie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego lub nakładamy za pomocą dwóch małych łyżeczek tzn. nabieramy na jedną łyżeczkę masę bezową, a drugą ściągamy.
Suszymy ok. 1,5 - 2 godzin w temperaturze 100*C, góra-dół. Drzwiczki muszą być lekko uchylone. Zawsze wkładam w drzwiczki drewnianą łyżkę i tak suszę bezy, żeby się "nie spociły". Jeżeli bezy będą już suche to wyłączamy, zamykamy piekarnik i czekamy do całkowitego wysuszenia.
Smacznego!
Biorę udział w akcji kulinarnej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz