SKŁADNIKI
1/3 kostki margaryny 250 g
5 czubatych łyżek cukru
2 duże lub 3 małe jajka
1 łyżeczka cukru wanilionego
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka maku lub kakao
cukier puder do posypania
JAK TO ZROBIĆ
Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch ok. 10 minut. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Miksujemy na małych obrotach.
Do blaszki (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy połowę masy, do reszty dodajemy mak lub przesiane kakao, mieszamy. Następnie wylewamy masę makową lub kakaową.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C na 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz