sobota, 15 marca 2014

Babka łaciatka - delikatne i puszyste ciasto na podwieczorek

Moje ciasto z dzieciństwa - babka łaciatka :) Teraz moje dzieci przepadają za nią. Mama zawsze piekła podwójną porcję czyli dwie keksówki i dzieliła ciasto na trzy części, aby ciasto miało trzy kolory: biały, szary bo z makiem i brązowy bo z kakao. U mnie dzisiaj była babka z makiem i zniknęła jeszcze ciepła w 5 minut... Super szybkie ciasto i bardzo smaczne :) Smacznego!




SKŁADNIKI
1/3 kostki margaryny 250 g
5 czubatych łyżek cukru
2 duże lub 3 małe jajka
1 łyżeczka cukru wanilionego
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka maku lub kakao
cukier puder do posypania


JAK TO ZROBIĆ
Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch ok. 10 minut. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Miksujemy na małych obrotach.

Do blaszki (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy połowę masy, do reszty dodajemy mak lub przesiane kakao, mieszamy. Następnie wylewamy masę makową lub kakaową. 

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C na 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem.

Smacznego!