"Nad rzeczką opodal krzaczka,
Mieszkała Kaczka Dziwaczka
Lecz zamiast trzymać się rzeczki
Robiła piesze wycieczki..."
Kto pamięta z dzieciństwa ten wierszyk Jana Brzechwy? U mnie jest na topie, bo moje dzieci bardzo lubią oglądać Akademię Pana Kleksa. A pieczona kaczka dziwaczka należy do ich ulubionych dań obiadowych.
Kaczuszka z owcami wyszła bardzo smaczna. Polecam i smacznego! :)
SKŁADNIKI
kaczka
jabłka
żurawina (u mnie mrożona)
sól
pieprz
majeranek
JAK TO ZROBIĆ
Kaczkę dokładnie myjemy, odcinamy szyję (można dorzucić do mięsa na rosół) i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i majerankiem na zewnątrz i w środku.
Jabłka kroimy w kostkę, a żurawinę rozmrażamy.
Kaczkę faszerujemy jabłkami i żurawiną. Zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy do rękawa i odstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na całą noc.
Kaczkę pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180*C. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw i zlewamy wytopiony płyn z kaczki. Kaczkę podpiekamy jeszcze ok. 15-20 minut, żeby miała chrupiącą skórkę.
Płyn zagęszczamy mąką rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. W trakcie dorzucamy kilka rozgniecionych żurawin.
Upieczoną kaczkę podajemy polaną sosem żurawinowym z buraczkami i farszem jabłkowo - żurawinowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz